U pripremi ovog tradicionalno slanog mediteranskog peciva, čokoladna fokača predstavlja jedinstveni gastronomski preokret, a njen ukus savršeno kombinuje omiljenu čokoladnu slast sa rustičnom teksturom hrskavog testa.
Bez obzira da li je servirate kao desert ili dekadentnu užinu, ova delicija će sigurno osvojiti čula i zadovoljiti vašu želju za divnom fuzijom hleba i čokolade! Za pripremu ovog neodoljivog mekog peciva biće vam potrebno:
- 2 šolje vode
- 1 kašičica suvog kvasca
- 3 šolje brašna za hleb
- ½ šolje kakao praha
- ¼ šolje (50 g) prah šećera
- ½ kašičice soli
- 7 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 200g komadića poluslatke čokolade
U maloj posudi pomešajte vodu i kvasac. Ostavite mešavinu da odstoji 5 minuta. U posebnoj velikoj posudi umutite brašno, kakao prah, šećer i so.
U mešavinu brašna dodajte kvasac pomešan sa 3 kašike maslinovog ulja. Sjedinite ove sastojke pa dodajte testu ½ količine komadića čokolade. Prebacite testo u čistu, podmazanu posudu i poklopite. Ostavite da odstoji na toplom mestu oko sat vremena.
Zagrejte rernu na 220 °C. Sipajte 3 kašike maslinovog ulja u veliki podmazan pleh prečnika od 30cm. Naraslo testo prebacite u pripremljeni pleh i prelijte preostalom kašikom ulja. Razvucite testo do ivica i prstima napravite rupice u testu. Po vrhu testa ravnomerno pospite preostale komadiće čokolade. Pecite 20-25 minuta. Pustite da se hleb ohladi pre rezanja i serviranja. Prijatno!