back to top

NAJNOVIJE

LEPOTA

STIL

05.02.2025.

Tradicija kao fine dining inspiracija: Razgovarali smo sa Nikolom Šorakom, mladim šefom i pobednikom prestižnog svetskog kulinarskog takmičenja!

LEPOTA

Nikola Šorak, predstavnik Srbije na Svetskom takmičenju u San Pellegrinu odneo je nagradu za najbolju filozofiju jela. Zahvaljujući ovom mladom šefu, po 1.put u istoriji će naš region predstavljati neko iz Srbije na globalnom takmičenju u Milanu, a odlazak na ovaj prestižni događaj bio je povod da sa Nikolom porazgovaramo o utiscima koje nosi, inspiraciji ali i planovima za budućnost.

Kako se razvila želja da učestvujete na Međunarodnom takmičenju u San Pellegrinu?

Na San Pellegrino Young Chef competition, prijavio sam se iz čistog bunta. Takmičenje važi za najveće na svetu i želja da se prijavim “kuvala” je u meni jako dugo.

 Kako ste došli na ideju da jelo predstavite kao performans? Zbog čega je baš Sava Savanović bio Vaša inspiracija?

Pošto je sama filozofija i priča o jelu jako bitna, gledao sam filozofije prethodnih takmičara, dosta njih imalo je kliše priče ”o baki koja kuva i mirisima koji ih vraćaju u detinjstvo”. Hteo sam da dokažem da može da se napravi nešto novo i drugačije i da se na interesantan način predstavi ovaj region – gastronomskom predstavom o Savi Savanoviću, u kojoj hrana igra glavnu ulogu i svaki segment hrane priča deo priče. Do te ideje sam došao iz mojih ličnih stavova i ubeđenja. Jednostavno, mislim da sam proces obedovanja u fine dining restoranima mora biti mnogo zanimljiviji  i interaktivniji za goste. Želim da gostima pored hrane, napravimo iskustvo koje će pamtiti.
Želeo sam da to predstavim kroz “predstavu” ili priču jer kroz istoriju priče predtavljaju šta to znači biti čovek, pružaju okvir za istraživanje složenih emocija, moralnih dilema i misterija postojanja. Takođe pružaju mogućnost sa svet sagledamo iz drugačije perspektive i to je ono što sam ja mojom pričom i želeo da dostignem.

Kakvi su utisci sa takmičenja s obzirom na to da ste dobili nagradu za najbolju filozofiju jela?

Utisci su zaista sjajni. Od strane organizacije, sve je bilo u najboljem redu. Svi takmičari i mentori došli su sa idejom da stvore novr kontakte i nauče nešto novo, tako da je atmosfera bila super!

Naveli ste da Vaš rad bazirate na uverenju da hrana treba u sebi da sadrži i zabavni element i fascinaciju pričom, da niste izabrali priču o 1. srpskom vampiru, sta bi Vam bila inspiracija?

Tako je, mišljena sam da gobalna fine dining scena treba da se promeni, da čitav performans obedovanja treba da izgleda drugačije, manje uštogljeno i više interaktivno gde će svako jelo upravo biti priča i gde će onaj ko ga stvara zajedno sa tim jelom pričati tu priču, gde ćete hranu moći taktilno da osetite na više načina i da u njoj uživate drugačije nego do sada. Upravo vođen ovim i svojom filozofijom, krenuo sam da osmišljam svoje jelo koje je trebalo da poveže Srbiju, ispriča jednu drugačiju priču o njoj koju možete osetiti čulno i uživati na poseban način. Da to nije bila priča o Savi Savanoviću, sigurno bi bilo nešto povezano sa kulturom i tradicijom Srbije, takođe nešto od toga ćete sigurno moći ispratiti u budućnosti.

Bićete 1. predstavnik Srbije na Globalnom finalu u Milanu 2025.godine. Da li ćete se držati istog jela ili planirate da nadogradite priču ili možda dodate još neku iz srpske narodne baštine?

Pravila takmičenja su takva da se kroz regionalno i globalno finale jelo i filozofija ne menjaju, tako da ću u Milanu nastupiti sa istom pričom.

Na samom takmičenju mentor Vam je bio Mario Mandarić – chef restorana Noel koji je dobio Mišelinovu zvezdicu. Kakvo je bilo iskustvo sarađivati sa njim i da li Vam je Mario Mandarić bio jedan od uzora?

Svakako da je Mario jedan od mojih uzora sa domaće scene, bila mi je velika čast da mi baš on bude mentor na sigurno najbtinijem gastronomskom  takmičenju na svetu. Rad sa njim je pre svega veliko iskustvo za mene, sve je prolazilo glatko, mnogo sam naučio i razvio se. Nadam se da ćemo se i sa globalnog finala vratiti sa istom nagradom pobednika!

 Koji su Vaši planovi do finala u Milanu? Gde trenutno radite i postoji li još neka sfera u kulinarstvu gde biste želeli da se oprobate?

Trenutno sam Sous Chef u restoranu Salon 1905, gde zajedno sa Chefom Ivanom Tasićem osmišljavamo novi meni koji bi uskoro trebao da vidi svetslost dana. To će sigurno biti osveženje za našu kulinarsku scenu i nešto što do sada nije viđeno.

Razgovarala: Jovana Srdić

 

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE